Verdwenen detailhandel

In de loop der tijd waren in de wijk Sint Anna tientallen middenstanders gevestigd. Maak hier een leuke reis door de winkeltijd, vanaf 1900 tot in de jaren tachtig.

Volgens het Tilburgse adresboek van 1911 waren er al 35 zaken, waaronder vier bakkers, vier kruideniers, zes slagers en maar liefst negen cafés. In een ander willekeurig jaar, 1948, was het aantal zaken opgelopen tot het bijna onvoorstelbare aantal van 55. Met o.a. negen kruideniers, acht slagers, acht bakkers en vijf tabakswinkels. In 1970 was het aantal middenstanders teruggelopen naar 28, vooral door de komst van supermarkten en gebrek aan opvolging.

Die aantallen zijn opzienbarend voor zo’n beperkte wijkoppervlakte, zeker omdat in de tellingen de Korvelseweg, de Bredaseweg, de Diepenstraat, het Sint Annaplein en het Lieve Vrouweplein niet zijn meegerekend. Behalve een café heeft geen enkele zaak de tand des tijds overleefd. De betreffende winkelpanden zijn nog vaag herkenbaar, in veel gevallen gelegen op straathoeken, nu omgetoverd tot woon- en studentenhuis. Andere winkelgevels verdwenen volledig uit het straatbeeld na verbouwingen of sloop. Het winkelen van toen is verdampt in de tijd.

Hieronder vind je een ruime selectie van winkels en andere zaken die ooit in Sint Anna actief waren. Met foto’s, kaarten, krantenberichten, advertenties, reclames, bouwtekeningen en toelichtende teksten.

Akkerstraat

Akkerstraat 43: kruidenier - rijwielen
Akkerstraat 53: kruidenier
Akkerstraat 68: slagerij

Boekweitstraat

Capucijnenstraat

Capucijnenstraat 2: kapper – manufacturen – textiel
Capucijnenstraat 3: muziekinstrumenten, audio etc.
Capucijnenstraat 14: antiek – manufacturen – wasserette
Capucijnenstraat 16: bakker – manufacturen
Capucijnenstraat 19: slijterij
Capucijnenstraat 21: café
Capucijnenstraat 32 slager - kapper- advies

Hooistraat

Klaverstraat

Meelstraat

Paterstraat

Paterstraat 57-B: koloniale waren – manufacturen – sigaren - groenten – kruidenier – vis – kapper

Sint Annastraat