Verdwenen detailhandel

In de loop der tijd waren er in Sint Anna tientallen middenstanders gevestigd. Volgens het Tilburgse adresboek van 1911 waren er al 35 zaken, waaronder vier bakkers, vier kruideniers, zes slagers en maar liefst negen cafés. In een ander willekeurig jaar, 1948, was het aantal zaken opgelopen tot het bijna onvoorstelbare aantal van 55. Met o.a. negen kruideniers, acht slagers, acht bakkers en vijf tabakswinkels. In 1970 was het aantal middenstanders teruggelopen naar 28, vooral door de komst van supermarkten en gebrek aan opvolging.

Die aantallen zijn opzienbarend voor zo’n beperkte wijkoppervlakte, zeker gezien het feit dat in de tellingen de Korvelseweg, de Bredaseweg, de Diepenstraat, het Sint Annaplein en het Lieve Vrouweplein niet zijn meegerekend. Behalve een café heeft geen enkele zaak de tand des tijds overleefd. De betreffende winkelpanden zijn vaak nog herkenbaar, in veel gevallen gelegen op straathoeken, nu omgetoverd tot woon- en studentenhuis. Andere winkelgevels verdwenen volledig uit het straatbeeld na verbouwingen of sloop.

Hieronder vind je een ruime selectie van alle winkels en zaken die ooit in Sint Anna actief waren. Via deze links ga je rechtstreeks naar de betreffende straat:

Akkerstraat

Akkerstraat 43: kruidenier - rijwielen
Akkerstraat 53: kruidenier
Akkerstraat 68: slagerij

Capucijnenstraat

Capucijnenstraat 2: kapper – manufacturen – textiel
Capucijnenstraat 3: muziekinstrumenten, audio etc.
Capucijnenstraat 14: antiek – manufacturen – wasserette
Capucijnenstraat 16: bakker – manufacturen
Capucijnenstraat 19: slijterij
Capucijnenstraat 21: café